Z kucharskiej Księgi

Zdradzimy Wam kilka swoich kucharskich sekretów! Poniżej znajdziecie wybrane przepisy na nasze domowe wyroby i wypieki.


Bliny gryczane

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1, 5 łyżki mąki
2 jajka
5 dag drożdży
sól i cukier
tłuszcz do smażenia

Pół szklanki mąki gryczanej zalać wrzącą wodą (½ szkl.) i dobrze rozetrzeć. Do ostudzonej mieszaniny dodać pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki ciepłego mleka i ukręcone z cukrem drożdże. Wymieszać ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło.
Masło utrzeć do białości, dodać żółtka i trochę cukru, ukręcić. Ukręcone masło dodać do wyrośniętego ciasta, wlać pozostałe mleko i wsypać mąkę. Całość lekko posolić, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Białka ubić. Gdy ciasto wyrośnie, dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. Bliny smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone wstawić do ciepłego piekarnika na 15 min następnie podawać na stół z kwaśną śmietaną, drobniutko pokrojonym śledziem i kawiorem.

Powrót na górę strony ↑


Buła drożdżowa

Składniki na dwie formy – keksówki

Składniki na rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

Składniki na ciasto:

6 żółtek
2 małe cukry waniliowe
½ kostki roztopionego masła
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mleka
1 kg mąki
opakowanie sparzonych rodzynek
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

2 szklanki mąki
½ kostki margaryny
1 szklanka cukru

Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (przynajmniej do dwukrotnej objętości). Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto ma być dosyć gęste, ale takie, żeby nie kleiło się do rąk. Aby przygotować kruszonkę, należy mąkę zagnieść ze składnikami tak, żeby ciasto było na tyle twarde, aby zaczęło się w rozpadać w rękach. Ciasto włożyć do blaszki, na to nasypać kruszonkę i piec ok. pół godziny.

Powrót na górę strony ↑


Babcine babeczki

Składniki na ciasto:

30 dag mąki
15 dag masła
4 żółtka
5 dag margaryny
10 dag cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

1/8l wody
3 białka
30 dag cukru
½ łyżki octu
zapach cytrynowy
kwasek cytrynowy do smaku

Przygotowanie ciasta: po przesianiu mąki, posiekać ją z tłuszczem. Następnie zagnieść z żółtkami i cukrem. Ciasto nałożyć w foremki i piec aż babeczki nabiorą złocistego koloru (temp. ok. 190 °C).

Przygotowanie masy: Wodę i cukier zagotować. Ubić białka na sztywną pianę ( białka ubijamy w miseczce, którą postawimy później na parę). Do syropu dodać kwasek cytrynowy i zapach cytrynowy (dosmakować). Dodać ocet. Ciągle mieszając, wlać powoli syrop na ubite białka. Całość przestawić na parę i ubijać aż zgęstnieje. Napełnić upieczone babeczki gotową masą.

Powrót na górę strony ↑