Slow Food

Dwór Zaścianek dołączył do organizacji polskiego Slow Foodu w 2010 roku. Pochwała zdrowej, tradycyjnej polskiej kuchni oraz spokoju i gościnności to zdecydowanie idee, z którymi utożsamiamy się od początku swojej działalności. W miarę naszych możliwości staramy się aktywnie uczestniczyć w działaniach organizacji Slow Food i zachęcać wszystkich do zapoznania się z jej filozofią.

Slow Food to ruch na rzecz szeroko pojmowanego wspierania regionalnych producentów zdrowej i tradycyjnej żywności, w szczególności tych którzy, stosują niepowtarzalny i wyjątkowy dla danego regionu sposób produkcji.
Filozofia Slow Food zachęca, nie tylko do czerpania przyjemności z dobrego jedzenia, ale także do przywiązywania większej wagi do odpoczynku i spokoju. Warto znaleźć więcej czasu dla przyjaciół i rodziny i najlepiej we wspólnym gronie odkrywać nowe, wyjątkowe smaki. Slow Food propaguje wolniejszy styl życia oraz podkreśla znaczenie chwil wytchnienia od pracy. Żyć wolniej, znaczy żyć pełniej. Wolny czas umożliwia poznawanie bogactwa i różnorodności tradycji poszczególnych regionów, oraz uroków kuchni regionalnych.