Przykładowe Menu

Podajemy poniżej przykładowe menu. Zmieniamy je i urozmaicamy w zależności od pory roku, dostępności produktów, czy upodobań klientów. Specjalizujemy się w kuchni staropolskiej, ale nie obca jest nam kuchnia z innych kręgów kulturowych.

 


Przykładowe menu standardowe

Śniadania:

Wersja I

  • Naleśniki z serem i dżemem
  • Płatki kukurydziane na mleku
  • Ser żółty, ser biały
  • Wujkowy Miód, zaściankowy dżem
  • Półmisek zaściankowych wędlin wędzonych
  • Zaściankowe marynaty
  • Zaściankowy chleb
  • Kakao, herbata

Wersja II

  • Racuchy z jabłkami
  • Płatki owsiane na mleku
  • Ser żółtym, ser biały
  • Wujkowy Miód, zaściankowy dżem
  • Półmisek mięs pieczonych
  • Jajka faszerowane
  • Zaściankowe marynaty
  • Zaściankowy chleb
  • Kawa, herbata

Wersja III

    • Pierogi z serem i śmietaną
    • Musli z mlekiem
    • Ser żółty, ser biały
    • Wujkowy Miód, zaściankowy dżem
    • Zaściankowy pasztet
    • Zaściankowa pieczeń litewska
    • Sos chrzanowy
    • Świeże warzywa
    • Zaściankowy Chleb
    • Kawa, herbata

Obiady

Wersja I

  • Pomidorowa z pulpecikami i makaronem
  • Gołąbki po Lwowsku
  • Ziemniaki pieczone
  • Surówka z białek kapusty
  • Kompot
  • Zaściankowy Keks
  • Kawa, herbata

Wersja II

  • Barszcz ukraiński
  • Zrazy siekane z jelenia
  • Ziemniaki
  • Marchewka duszona, zestaw surówek
  • Kompot
  • Zaściankowa Szarlotka
  • Kawa, herbata

Wersja III

  • Krupnik polski
  • Żeberka duszone w miodzie
  • Kluski „kopytka”
  • Surówka z kiszonej kapusty
  • Kompot
  • Sernik ” babuni”
  • Kawa, herbata

Kolacje standardowe

Wersja I

  • Bliny ze śmietaną
  • Barszcz biały
  • Półmisek zaściankowych wędlin wędzonych
  • Sałatka kalafiorowa
  • Ryba marynowana
  • Zaściankowe marynaty
  • Zaściankowy Chleb
  • Kawa, herbata

Wersja II

  • Barszcz czerwony z pierogami
  • Półmisek mięs pieczonych
  • Śledź w śmietanie
  • Jajko w majonezie ze szczypiorkiem
  • Zaściankowe marynaty
  • Zaściankowy chleb
  • Kawa, herbata

Wersja III

  • Placki ziemniaczane na słodko lub kwaśno
  • Barszcz zabielany
  • Ryba duszona w cebuli
  • Półmisek zaściankowych mięs pieczonych
  • Sałatka „wiosenna”
  • Zaściankowe marynaty
  • Zaściankowy chleb
  • Kawa, herbata

Powrót na górę strony ↑


Przykładowe menu bankietowe

Wersja I

Obiad:

  • Rosół z makaronem
  • Karkówka pieczona z musem jabłkowym lub pierś z kurczaka z żurawiną, ananasem i żółtym serem oraz ziemniaki opiekane, mizeria, duszona marchewka
  • Zaściankowy sernik z brzoskwiniami
  • Kompot

Dania gorące:

  • Flaki po polsku
  • Barszcz czerwony z pasztecikiem z ciasta francuskiego

Przystawki zimne:

  • Półmiski zaściankowych mięs wędzonych
  • Półmiski pasztetu „babuni” i pieczeni „litewskiej”
  • Galareta wieprzowa
  • Śledź z cebulą w oleju
  • Śledź w sosie kapitańskim
  • Dorsz po żydowsku
  • Jajka w majonezie ze szczypiorkiem
  • Sałatka kalafiorowa
  • Sałatka kukurydziana
  • Świeże warzywa
  • Sosy: szczypiorkowy, chrzanowy, czosnkowy
  • Zaściankowy chleb

Stół ciastowy :

  • Zaściankowa szarlotka
  • Kosz owoców

Napoje :

  • Soki owocowe, woda mineralna
  • Kawa herbata

Wersja II

Obiad:

  • Zupa grzybowa z suszonych borowików
  • Pieczony udziec z indyka lub schab zawijany z grzybami w cieście naleśnikowym oraz ziemniaki opiekane, sałata ze śmietaną, buraczki
  • Ciasto z owocami
  • Kompot

Dania gorące:

  • Dorsz w sosie śmietanowo- cebulowym z ryżem i warzywami
  • Zupa francuska z pulpecikami

Przystawki zimne:

  • Półmiski zaściankowych mięs pieczonych (schab ze śliwką, karkówka z morelą, boczek)
  • Półmiski pasztetu „babuni” i pieczeni „litewskiej”
  • Schab w galarecie
  • Szczupak faszerowany w galarecie
  • Śledź z cebulą w oleju
  • Śledź w ziołach
  • Pstrąg marynowany
  • Jajka w sosie tatarskim
  • Sałatka wiosenna
  • Sałatka z czerwoną fasolą
  • Faszerowany ogórek i pomidor
  • Zaściankowe marynaty
  • Sosy: szczypiorkowy, chrzanowy, czosnkowy
  • Zaściankowy chleb

Stół ciastowy :

  • Zaściankowe ciasto czekoladowe
  • Owoce sezonowe

Napoje:

  • Soki owocowe, woda mineralna
  • Kawa herbata

Wersja III

Obiad:

  • Krem szparagowy
  • Pieczona pierś kaczki z brzoskwinią lub polędwiczki wieprzowe oraz ziemniaki opiekane, mizeria, sałata lodowa z sosem winegret
  • Szarlotka z lodami na ciepło
  • Kompot

Dania gorące:

  • Pieczony łosoś na szpinaku z makaronem penne i grillowanymi warzywami
  • Szparagi po polsku (pod pierzynką jajeczną)
  • Barszcz czerwony z pasztecikiem z ciasta francuskiego

Przystawki zimne:

  • Półmiski zaściankowych mięs pieczonych (schab ze śliwką, karkówka z morelą, boczek)
  • Półmiski pasztetu „babuni” i pieczeni „litewskiej”
  • Galantyna z kury w sosie cumberland
  • Befsztyk tatarski (podawany z ręki)
  • Śledź z cebulą w oleju
  • Śledź w sosie kapitańskim
  • Pstrąg marynowany
  • Dorsz po żydowsku
  • Jajka faszerowane różnym farszem kremowym
  • Pomidor z mozzarellą i bazylią
  • Sałatka z kurczakiem i zielonym ogórkiem
  • Sałatka wiosenna
  • Sałatka kalafiorowo-brokułowa z łososiem
  • Sosy: szczypiorkowy, chrzanowy, czosnkowy
  • Zaściankowy chleb

Stół ciastowy :

  • Zaściankowe ciasto czekoladowe
  • Zaściankowy sernik z brzoskwiniami
  • Świeże Owoce

Napoje:

  • Soki owocowe, woda mineralna
  • Kawa herbata

Powrót na górę strony ↑


Przykładowe menu na kolację ogniskową

  • Szynka pieczona z kością lub prosiak pieczony na rożnie
  • Bigos myśliwski
  • Pierogi z kapustą i soczewica
  • Botwinka
  • Deski zaściankowych wędlin wędzonych ( szynka, polędwica, boczek)
  • Zaściankowa Kiełbasa
  • Galareta wieprzowa
  • Ozór w galarecie
  • Zaściankowy smalec z ogórkiem małosolnym
  • Pstrąg marynowany w zalewie octowej
  • Śledź w cebuli
  • Jajka z majonezem pod pierzynką świeżego szczypioru
  • Sałatka kalafiorowa ze świeżym koprem i czosnkiem
  • Sałatka wiejska z pomidora
  • Zaściankowe marynaty
  • Zaściankowy chleb
  • Drożdżówka z kruszonką z zaściankową konfiturą

Napoje:

  • Soki owocowe, woda mineralna
  • Kawa, herbata

Powrót na górę strony ↑