Nasze smaki

 


Wędliny i pieczyste

IMG_0099

Nasze wędliny robimy sami według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Mięsa pozyskujemy od znajomych, zaufanych lokalnych hodowców, dzięki czemu mamy gwarancję wysokiej jakości. Proces produkcji naszych wyrobów wędliniarskich, różni się w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać i może zajmować nawet do kilku miesięcy.

Mięsa marynujemy w zalewach ziołowych z dodatkiem czosnku i różnych ziół. Proces macerowania trwa około dwa tygodnie. Następnie, tak zaprawione mięso wędzimy w zaściankowej olchowej wędzarni. Jeśli robimy wędliny z nastawieniem na szybkie ich spożycie, to wędzimy je przez kilka godzin w gorącym dymie drzewem owocowym ze starych jabłoni, wiśni i czereśni. Jeśli chcemy, aby wędliny przeznaczone były do długiego leżakowania, to mięso musi przebywać w wędzarni zdecydowanie dłużej. Zazwyczaj wędzimy je w zimnym dymie o temp. ok. 25 C przez 5-7 dni, ale czasami i dłużej. Szynki, polędwiczki czy kiełbasy mogą później miesiącami wisieć w „dojrzewalni”, a następnie dostarczać naszym gościom kulinarnych rozkoszy. Wędliny wędzone na zimno najlepiej udają się na przełomie lutego i marca, kiedy po mroźnej wschodniej zimie powietrze jest najbardziej czyste.

Znajdziecie u nas zarówno mięsa z wieprzowiny, jak i dziczyznę. Niektóre z nich są wędzone, np.: szynka, kiełbasa, polędwica, boczek, kindziuk czy łopatka. Inne pieczemy, nierzadko z dodatkami, np.: schab nadziewamy śliwkami lub figami, a karkówkę – morelami.

Do oddzielnej kategorii zaliczamy nasze pyszne pasztety i pieczenie. Możecie u nas spróbować pasztetów z mięs mieszanych (wieprzowo-wołowo- drobiowych) z dodatkiem suszonych grzybów, pasztetów z dziczyzny z żurawiną, czy pieczeni litewskiej z nacią pietruszki.

Powrót na górę strony ↑


Kraina mąki i ziemniaka

CIMG1866

Podlasie od zawsze słynęło z pysznych wyrobów mącznych i ziemniaczanych, a my podtrzymujemy bogatą tradycję tego regionu. Wszystkie poniżej wymienione wyroby przygotowujemy w naszej kuchni, według sprawdzonych babcinych receptur. Chociaż stanowią one jedynie część tego co znajdziecie na naszych stołach, wymienione specjały pomogą przybliżyć wam smaki Dworu Zaścianek i wygląd naszych stołów.

Wyobraźcie sobie zapach świeżo pieczonego chleba, jego lekko chrupiącą skórkę i ten niezapomniany smak, jakże istotnego elementu naszej polskiej kuchni. Wielu z nas opisany obrazek kojarzy ze wspomnieniami z dzieciństwa, ale w Dworze Zaścianek to codzienność. W koszyczku w jadalni kuszą pachnące kromki, które spełnią oczekiwania każdego smakosza. Chleby pieczemy na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i pszennej. Na stołach pojawiają się też pyszne bułki drożdżowe z kruszonką i malutkie bułeczki drożdżowe z różnorodnym nadzieniem. Oczywiście wszystko wypiekane jest w naszej kuchni.

Ogromnym powodzeniem cieszą się też nasze pierogi, których nie może zabraknąć na polskim stole. Przygotowujemy je z różnym farszem, tak aby każdy mógł wybrać swoich faworytów. Czekają na was pierogi wytrawne, np.: szlachtycze z nadzieniem ziemniaczanym i podsmażaną cebulką i boczkiem, pierogi z kaszą gryczaną i serem, tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, pierogi z soczewicą czy pierogi z mięsem i serem. Dla tych, którzy wybiorą wersję na słodko, podajemy pierogi ze świeżymi owocami, np.: pierogi ze świeżymi truskawkami lub pierogi z jagodami podane ze słodką śmietanką.

Nieustającym zainteresowaniem cieszą się we Dworze kartacze z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Goście uwielbiają naszą kiszkę ziemniaczaną ze skwarkami i smażoną cebulką. Równie pyszne są bliny i blińczyki z kawiorem lub śledziem oraz placki ziemniaczane ze śmietaną. Natomiast ziemniaki często zamieniamy na ulepione przez nas kopytka czy kluski śląskie.

Smakoszy dań słodkich, zachęcamy do spróbowania tradycyjnych knedli ze śliwkami, racuchów z jabłkami czy naleśników z serem. Poza tym, na przełomie maja i czerwca, kiedy kwitnie czarny bez, na naszych stołach pojawiają się baldachimy tego kwiatu w cieście naleśnikowym. Kto spróbuje, z pewnością poprosi o dokładkę!

Na koniec, na pokuszenie, kilka naszych ciast i deserów: wyśmienita szarlotka na ciepło z lodami, śmietanowiec z malinami, pachnący sernik z brzoskwiniami, pyszne ciasto z rabarbarem, kruche babcine babeczki, mięciutkie wafelki z nadzieniem kajmakowym czy świeże truskawki z cukrem i śmietaną..

Powrót na górę strony ↑


Zimowa spiżarnia

zimowa spiżarnia 2

W sezonie wiosenno letnich rozkwitów, z warzyw i owoców uprawianych na naszym ogrodzie oraz zakupionych od lokalnych producentów szykujemy smakołyki do naszej spiżarni. Na stołach Dworu  Zaścianek znajdziecie zrobione przez nas konfitury, dżemy, galaretki, soki, marynaty czy kiszonki.

Wśród przetworów owocowych przygotowaliśmy dla was m.in. :

  • galaretki: malinową, z czarnej i czerwonej porzeczki
  • konfitury: wiśniową, malinową, truskawkową
  • dżemy: truskawkowe, wiśniowe, śliwkowe, z mieszanych owoców
  • oraz jarzębinę do mięs

Z marynat warzywnych proponujemy:

  • Marynaty w occie: ogórki, paprykę, cukinię, gruszki, śliwki z selerem oraz grzyby
  • Marynaty w musztardzie: cukinię, ogórki
  • Kiszonki: kapusta kiszona, ogórki

Powrót na górę strony ↑


Napitki

Napitki

Niesłabnącym powodzeniem cieszą się nasze nalewki. Gospodarze częstują we Dworze szlachetnymi trunkami, które kryją w sobie różnorodne smaki i zapachy. W zaściankowej piwniczce leżakują nalewki bardziej słodkie lub bardziej wytrawne: malinówki, wiśniówki, śliwkówki, pigwówki, głogówki, malinówki, orzechówki, nalewki kwiatu czarnego bzu, z porzeczek, z aronii… Najszlachetniejsze są nalewki z płatków róży oraz tarniny i derenia, ale i wszystkie pozostałe cieszą smakiem i zapachem.

Sami wyrabiamy soki ze świeżych pomidorów, malin i truskawek. Niektóre z nich nadają się do szybkiego spożycia, podczas gdy inne spokojnie czekają na okres zimowy. Nie zabraknie też kompotu do obiadu. Na wiosnę, kiedy drzewa obfitują w soki, częstujemy gości zdrowym sokiem brzozowym.

Ponadto, niejednego miłośnika znajdzie u nas kwas chlebowy i podpiwek. Napitki te są nie tylko zdrowe i smaczne, ale również stanowią część naszej wschodniej tradycji kulinarnej.

Powrót na górę strony ↑


Dary rzeki

Dary rzeki

Wraz z wiosennymi wylewami pojawiają się na naszych stołach szczupaki, leszcze, liny oraz inne ryby z Bugu przywiezione przez lokalnych rybaków . Ryby te podajemy jako główne danie obiadowe: lin w śmietanie, albo robimy z nich zimne przystawki, na przykład w formie szczupaka faszerowanego. Część z nich trafia do naszej olchowej wędzarni. Do wędzenia przeznaczamy ryby tłuste np. karpia, węgorza albo pstrąga. Wszystkie nadwyżki marynujemy w szklanych słojach , które w każdej chwili mogą pojawić się na stole jako zimne przekąski.

Powrót na górę strony ↑


Z naszego ogródka

Z naszego ogródka

Koło Dworu Zaścianek założyliśmy ogródek, w którym pielęgnujemy różnorakie rodzaje ziół, warzyw i owoców.

Uprawiamy w nim zaściankowe warzywa, m.in.: pomidory, ogórki, paprykę, sałatę, rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, szczaw, szpinak, rukolę, szczypior, cebulę, kalarepę, czarną rzepę, fasolkę szparagową, bób..

Zaściankowe owoce, m.in.: truskawki, maliny, wiśnie, czarną i czerwoną porzeczkę, agrest, aronię, świdośliwę, rabarbar, borówkę amerykańską, pigwę..

Zaściankowe zioła, m.in.: różne rodzaje mięty (od pieprzowej, przez ananasową do czekoladowej), stewię, bazylię, oregano, tymianek, kminek, estragon, rozmaryn, macierzankę, kminek, melisę, szałwię…

Powrót na górę strony ↑